sluiten

‘Een oud concept in een nieuw jasje’

Op één van de drukste straten van Amsterdam, het Rokin, staat sinds een jaar deze aanplakzuil: een zogenaamde peperbus. Maar liefkozend ook wel het ‘zoutvaatje’ genoemd.

Het is één van de ideeën van Hans, netplanner bij netbeheerder Liander: de allereerste peperbus ter wereld waar een gasdrukregulatie in huist.

‘We zochten naar een nieuwe oplossing, het werd de aloude peperbus’

‘In Amsterdam wordt op dit moment hard gewerkt om de Noord-Zuidlijn, een nieuwe metrolijn die het zuiden met het noorden van de stad verbindt, vanaf 2018 te laten rijden. Aan ons netbeheerders de taak om ervoor te zorgen dat tijdens de werkzaamheden én als de metro straks rijdt iedereen gewoon nog steeds van gas en stroom te voorzien. Ook al ligt de stad open, je wil wel kunnen koken, bijvoorbeeld.’

Speciaal voor deze plek werd een nieuwe peperbus ontworpen. Een oud, beproefd concept in een nieuw jasje dus. In de winter, wanneer het koud is, stroomt er per uur zo’n 4.000 tot 6.000 m3 gas door deze installatie. Daarmee voorziet ze een paar duizend huishoudens en bedrijven in de Amsterdamse binnenstad van gas.

De peperbussen zijn vaker in het straatbeeld te zien. Ze staan in Rotterdam, Zwolle, Den Haag en Amsterdam. Meestal zijn zij ‘gewoon’ een elektriciteitskast, waarin netbeheerders metingen doen. Maar nu, in Amsterdam, voorzien zijn zij de stad dus ook van gas.