sluiten

‘Ik heb heel wat meterkasten van binnen gezien.’

Al heel wat Drentse meterkasten heeft Frank van binnen gezien. Voor netbeheerder Rendo vervangt hij gas- en elektriciteitsmeters voor nieuwe, slimme meters.

‘De meeste mensen gebruiken hun meterkast als opslagkast. Voor plastic tassen, schoenen en weet ik het wat. Niet zo veilig, maar: blijkbaar hoeven ze er niet vaak te zijn. Dat is wel mooi om te zien.’

‘De meeste mensen gebruiken hun meterkast als opslaghok.’

Op dit moment zijn de regionale netbeheerders van Nederland bezig met een heel grote operatie aan ons energienet. De grootste sinds de aanleg van ons aardgas in de jaren ’60 van de vorige eeuw. Het energienet wordt slimmer gemaakt. En dus krijgt elke Nederlander voor eind 2020 een nieuwe, slimme meter. Van Frank bijvoorbeeld.

We gebruiken inmiddels meer energie en elektrische apparaten dan ooit. En die energie wordt ook steeds vaker door mensen zelf opgewekt, bijvoorbeeld via zonnepanelen. Dat vraagt om een flexibel energienetwerk, want het aanbod zon- en windenergie kunnen we lastig voorspellen. Evenals het verbruik van energie. We moeten vraag en aanbod op elkaar afstemmen, anders raakt het net overbelast.

Met de slimme meters en netten zorgen we ervoor dat we vraag en aanbod beter op elkaar af kunnen stemmen en we het net niet overal hoeven te verzwaren. Oftewel: nieuwe kabels moeten aanleggen voor piekmomenten. Dat zou ons miljarden euro’s kosten.

‘Met de nieuwe, slimme meters zorgen we samen dat alles het nu en in de toekomst blijft doen – zonder dat het ons de hoofdprijs kost.’