sluiten

‘Ik weet ‘s ochtends nooit hoe mijn dag zal lopen’

Eric is meetspecialist bij netbeheerder Liander. Al 33 jaar. ‘Geen dag is hetzelfde. Ik weet ’s ochtends nooit hoe mijn dag zal lopen.’

In Nederland hebben we één van de meest betrouwbare energienetten ter wereld, met maar heel weinig stroomuitval. En als er een stroomstoring is, dan lossen we dat vaak snel op. Eric is één van die mannen die daarvoor zorgt.

‘Ik hou ervan als de druk hoog is.’

De meeste stroomstoringen worden veroorzaakt door graafwerkzaamheden: denk aan een nieuwe glasvezelkabel voor internet die de grond in gaat of een tuin die omgespit wordt. Op het moment dat er een stroomstoring gemeld wordt, worden er door de netbeheerder monteurs op afgestuurd.

Meestal is een storing makkelijk te verhelpen, maar niet altijd. Dan komt Eric in actie. Eric is meetspecialist en dat betekent dat hij met behulp van een meetwagen de storing heel precies kan lokaliseren.

Met een zogenoemde meetmicrofoon spoort Eric de exacte locatie van de storing op, zodat de energiekabel hersteld kan worden. Eric werkt vaak in Amsterdam: ‘Als er een storing in de binnenstad is en de trams bijvoorbeeld niet meer kunnen rijden, is dat voor de Amsterdammers vervelend. Voor mij is het dan vooral een uitdaging om de boel zo snel mogelijk weer op gang te krijgen.’