sluiten

'Wij voorzien de Waddeneilanden van stroom'

‘Wij voorzien de Waddeneilanden van energie’

Dagelijks is hij te vinden op de Waddenzee. Elle, technisch specialist bij netbeheerder Liander, zorgt er samen met zijn collega’s voor dat 80.000 eilandbewoners elke dag stroom hebben.

‘De natuur bepaalt mijn werk.’

Tussen de vaste wal en de Waddeneilanden liggen honderden kilometers kabels. Door de sterke stroming in de Waddenzee kunnen deze kabels verschuiven en soms zelfs boven de zeebodem komen. Dat is niet zo best natuurlijk. Denk maar eens aan wat er gebeurt als er een boot met zijn anker aan zo’n kabel vast komt te zitten.

Om het energienet betrouwbaar te houden, ook voor de eilandbewoners wordt de zeebodem elke dag door Elle en zijn team gescand. Met speciale meetapparatuur brengen zij het onderzeese netwerk in kaart om te kijken hoe diep de kabel en leidingen precies liggen. Ligt een kabel te diep? Of juist teveel aan de oppervlakte? Dan wordt er zand weg- of opgepompt om de kabel weer op de juiste manier in te bedden.

‘Het werk is heel afwisselend. Het weer bepaalt mijn uitzicht. Het is prachtig om op de Waddenzee, tussen de zeehonden, te werken. We houden rekening met de natuur om ons heen, van de broedgebieden van vogels tot de mosselkwekerijen. En het is natuurlijk heel mooi om te weten dat we door dit werk elke dag zoveel mensen van energie kunnen voorzien.’