sluiten

‘Wij zorgen voor een betrouwbaar energienet’

De regionale netbeheerders van Nederland zijn verantwoordelijk voor de infrastructuur van ons energienet. Zij leggen kabels en leidingen aan en beheren het energienetwerk in uw regio. Met de meter in uw meterkast bent u aangesloten op ons energienet, net als bijna 8 miljoen andere huishoudens in Nederland en vele bedrijven.

Zij zorgen ervoor dat alles het gewoon doet: dat u ’s ochtends een warme douche kunt nemen en ’s avonds een kopje thee. En dat de treinen kunnen rijden en de ziekenhuizen blijven draaien.

Van monteurs tot netarchitecten. Met heel veel vakmensen, zo’n 17.000 mannen en vrouwen, wordt er elke dag gewerkt aan één van de meest betrouwbare energienetten ter wereld.

Wie uw netbeheerder is hangt af van waar u woont. In Nederland zijn er zeven netbeheerders: Liander, Enexis, Stedin, Enduris, Rendo Netwerken, Cogas Infra en Beheer en Westland Infra.

Niet iedereen heeft dezelfde netbeheerder voor gas als voor elektriciteit. Dat wil nog wel eens verschillen.

De netbeheerders leveren geen energie, dat doen – de naam zegt het al – de energieleveranciers. De netbeheerders maken het mogelijk dat zij energie aan u kunnen leveren.