sluiten
Windenergie vanaf het dak

Windenergie vanaf het dak

Windenergie vanaf het dak

In Spijkenisse staat de eerste windtrechter van Europa, de Invelox. Dit trompetvormig apparaat kan energie uit wind opwekken. Het apparaat, van 21 meter lang en 6 meter hoog, staat op het dak van windenergie-innovator NedPower. Zij onderzoeken of de windtrechter genoeg energie kan opwekken om een aantrekkelijk alternatief te bieden voor windmolenparken, die soms overlast veroorzaken voor omwonenden.

Is het een vuvuzela? Is het een mega-trompet? Deze trechter op een dak in Spijkenisse valt behoorlijk op, maar wat doe ‘ie eigenlijk?

foto ARIE KIEVIT | www.ariekievit.com

 

Groene energie

Om onze energievoorziening groener te maken, komen er steeds meer vormen van duurzame energie. Zoals deze windtrechter. Een nieuw soort windturbine waarin, door middel van ‘t versnellen van wind, energie wordt opgewekt. De netbeheerders van Nederland zorgen dat deze duurzame en lokaal opgewekte energie aan het energienet kan worden geleverd.

Alternatief voor windmolens

De Invelox (afgeleid van increased velocity, oftewel verhoogde snelheid) is bedacht door de Amerikaan Daryoush Allaei. NedPower hoopt dat de Invelox een aantrekkelijk alternatief kan zijn voor windmolens en dat dit exemplaar in Spijkenisse genoeg energie op kan wekken voor 200 huishoudens. Het apparaat wordt de komende maanden getest.